Afscheid van Willy Wesenbeek

Afscheid van Willy Wesenbeek – 29/10/2020 – Brasschaat

Afbeelding invoegen

In naam van onze biljartclub BC De Deken,  is het met pijn in het hart dat we vandaag afscheid nemen van Willy Wesenbeek, onze geliefde stichter en oud-voorzitter.  Ik leerde Willy en Lea begin jaren ’80 kennen als uitbaters van het Keizershof te Mariaburg aan de Willy Staeslei.  Iedereen was er welkom, jong of oud, rijk of arm, goede of slechte biljarters.  De deur stond altijd  open.

Het belang van Willy voor de biljartsport, als topspeler, uitstekend lesgever en horeca-uitbater  kan moeilijk overschat worden.  50 jaar heeft hij de biljartsport in België met hart en ziel gepromoot en kleur gegeven. Het tornooi Patje Wesenbeek, de Champions Cadre Cup, zoveel organisaties waar hij mee zijn schouders onder zette.

Willy werd zelf 13 maal kampioen van België Ereklasse in de disciplines Kader en Vrijspel. Hiermee staat hij op de lijst van Belgische kampioenen aller tijden tussen de allerbesten.  De kroon op het werk was het Europees Kampioenschap Vrijspel dat hij won in 1980 te Lugo in Spanje met een algemeen gemiddelde van 111,11. Hij werd samen met zijn ploeggenoten ook nog Europees Kampioen Vijfkamp voor Landenteams te Amersfoort in 1974 en 1991.

Tevens is hij officieel Europees mede-recordhouder in de discipline Kader 47/2. Op het Europees Kampioenschap in deze discipline te Troyes in Frankrijk in 1975 speelde hij in 1 beurt uit naar 400 punten tegen de Duitser Siebert.  Hij is ook Belgisch mede-recordhouder in het vrijspel en de kaderdisciplines die hij allen in 1 beurt wist uit te spelen.

Willy wist ook de finale van de Beker van België te bereiken in het driebanden en speelde zijn beste officiële wedstrijd driebanden in 1993 toen hij uitspeelde naar 42 punten in 13 beurten met een gemiddelde van 3,231.

Niemand kon met zoveel vuur de jeugd motiveren om betere biljarters te worden: Koen Van Camp, Davy Van Havere, Eric Van Meir, Koen Thys, Luc Van Stappen, Koen Saver om er maar enkelen te noemen. Enkele jaren geleden werd een van zijn vele leerlingen, Andy De Bondt, tot Belgisch Kampioen Ereklasse gekroond in het vrijspel te Blankenberge en Davy Van Havere won de Beker van België in het driebanden.

We weten allen dat Willy een levensgenieter was, maar hij was ook en vooral een familiemens.  Lea, de kinderen, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen waren zijn lang leven, en de "bompa” was zo fier als een gieter als hij daarover vertelde.  Diezelfde echtgenote en familie die zo goed voor hem zorgden gedurende de laatste jaren van zijn leven.

Willy, dank voor zoveel vriendschap, warmte en gastvrijheid.  Je humor, goede raad en het biljartplezier dat je ons bracht, we zullen het allemaal erg missen.  Rust in vrede!

Filip Steurs, namens het Bestuur en alle Leden van BC De Deken.

 

P.s.: Op de website van de club kan je nog mooie herinneringen ophalen aan onze erevoorzitter:

https://www.bcdedeken.be/de-deken/palmares-willy-wesenbeek/

https://www.bcdedeken.be/gallery/22000/De-Deken-1/

https://www.bcdedeken.be/sub/bbs-willy-wesenbeek/

 

Willy’s ex-ploegmaat Bert van Manen plaatste ook een bericht op zijn Facebook pagina:

https://www.facebook.com/groups/1453484611586548/permalink/2725490644385932

 

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen 

 

Afbeelding invoegen 

 

Afbeelding invoegen