Wereldkampioenschap Driebanden 1976 Oostende - WCship 3 Cushion

Bronnen :   
Het Belgische biljartblad Billard – Sport – Biljart van juni 1976 uitgegeven door de KBBB                               
Het Nederlandse Biljart van juli 1976 uitgegeven door de KNBB 


 
1976 was een Grand Cru Classé voor Raymond Ceulemans.  Drie wereldtitels zou hij veroveren : over band, kader 47/1 en het driebanden te Oostende.  Het kader 47/1 moet hem reeds groot plezier gedaan hebben.  Even de puntjes op de i gezet.  Ceulemans kan ook kader spelen, met een beetje meer lucht tussen de ballen dan de "echte” kadristen maar vlot 30 gemiddelde.  De Fransen hadden hem ooit gevraagd of hij het systeem van Conti speelde, "nee” zei hij gepikeerd "ik speel het systeem Ceulemans”.  En wat dan wel was vroegen ze hem : "nooit missen”. 

En dan het driebanden, het WK werd georganiseerd van 25 -30 mei in het Casino Kursaal te Oostende.  Ceulemans had nog een eitje te pellen met Kobayashi.  Antwerpen 1974 was nog niet verteerd.  Weer zouden de Japanners zwaar weerwerk leveren en halverwege het toernooi mispakte Ceulemans zich aan een beresterke Komori. Weer zou de laatste match tegen de ongeslagen Kobayashi bepalend zijn voor wie met het goud aan de haal ging.  Kobayashi ging als een raket van start maar Ceulemans was gebeten om te winnen en zou met een fenomenale eindspurt de Japanner met ippon vloeren. Met een algemeen gemiddelde van 1,500 legde Ceulemans de driebandenlat weer een trapje hoger.

De eindstand : 1. Ceulemans, 2. Kobayashi, 3. Komori, 4. Dufetelle(Frankrijk) en op 5. Suguimigu (Peru).  Dielis die 7de zou eindigen op 12 deelnemers speelde samen met Komori het hoogste partikulier gemiddelde van 2,222.  Ceulemans zette met 12 de hoogste serie neer. 
Ook het algemeen gemiddelde over alle gespeelde wedstrijden van 1,017 was een nieuwe mijlpaal in de biljartsport.

Filip Steurs, september 2013