EK Libre & 3B Antwerpen 1957

Antwerpen 1957 : Twee vliegen in één klap

Filip Steurs, Ekeren, juni 2020

In een doos uit het biljartarchief van wijlen John Merckaert vond ik recent 2 prachtige foto’s.  Merckaert  was naast een excellent biljarter, internationaal scheidsrechter, ook ooit voorzitter van BV De Boerinnekens, gevestigd in de buffetzaal van de Vlaamse Opera te Antwerpen.

Het was puzzelen geblazen om een en ander duidelijk te krijgen. Met de hulp van de boeken van Dieter Haase & Heinrich Weingartner, "Enzyklopädie des Billiardsports”, en Cees Sprangers’ onvolprezen  "Encyclopedie der Ereklasse”, de kampioenschapsbrochure en enkele tijdschriften vielen de stukjes op hun plaats.

De Belgische Biljartbond had er voor gekozen om achtereenvolgens zowel het Europees Kampioenschap Vrijspel en Driebanden te organiseren in de Stadsfeestzaal aan de Meir te Antwerpen. Het EK Vrijspel vond plaats van 5-8 april en het EK Driebanden van 10-13 april.

Het vrijspel werd betwist (vlnr) door de Duitsers Siegfried Spielmann en Norbert Witte, de Nederlanders Cees van Oosterhout, Henk Scholte en Kees de Ruijter, en tot slot de Belgen Jos Vervest, Willy Van Schoor en Clement Van Hassel.  Er werd toen nog naar 500 punten gespeeld met ivoren? ballen.  Vervest won soeverein met 207,18 algemeen gemiddelde, een topprestatie.

Afbeelding invoegen

Het EK Driebanden werd betwist (vlnr) door de Nederlanders Herman Popeijus, Henny de Ruijter (de jongere broer van Kees), de Duitsers August Tiedtke, Siegfried Spielmann (hij weer) en Ernst Rudolph, en de Belgen Raymond Steylaerts, René Clasens en René Vingerhoedt.   Hier was het Vingerhoedt die met de hoofdvogel ging lopen met een algemeen gemiddelde van 0.800.  In de jaren ’50 was hij op het Europese niveau quasi onverslaanbaar.  In zowel 1959 en 1960 behaalde hij een algemeen gemiddelde van boven de 1.000. 

Afbeelding invoegen

Slechts 3 deelnemende landen?  Inderdaad, de geschiedenis herhaalt zich, in 1956/1957 was er een splitsing in 2 amateurbonden. Dit EK viel onder de auspiciën van de Fédération Internationale de Billard, onder leiding van de Belg Georges Troffaes. 

In de gegeven omstandigheden was het logisch en handig om maar 1 kampioenschapsbrochure te publiceren voor beide EK’s.  De afbeelding van de kathedraal is wat futuristisch en deed me denken aan de lancering van een raket naar Mars.

Het is leuk om in de brochure door de publiciteit van vervlogen jaren te bladeren, producten en bedrijven die de tand des tijd niet hebben doorstaan maar ook enkele blijvertjes als Rizla, Stella Artois en Devos Lemmens. Roken, drinken en een klod mayonaise voor bij de frieten, slechte gewoonten blijken hardnekkig. 

Afbeelding invoegen

De volledige uitslagen zoals ze in het Belgische biljartblad "Billard sport” van Mei 1957 werden gepubliceerd :

Afbeelding invoegen

Bekijk ook eens dit prachtige filmpje uit de oude doos waar je Kees en Henny aan het werk ziet als jonge knapen.