René Vingerhoedt - °1921

Filip Steurs, update artikel september 2016.  Foto's en brieven verzameling Filip Steurs.

René Vingerhoedt werd geboren te Antwerpen op 29/10/1921 en overleed er op 14/2/2005. Vingerhoedt behaalde 3 wereldtitels, waarvan 2 in het driebanden en 1 in het artistiek biljarten. Daarnaast veroverde hij nog 22 Europese en 37 Belgische titels.

Het uitgebreid verslag van het WK driebanden in 1953 te Antwerpen vind je hier : WK 3B 1953 WC 3C Antwerp

Je vindt hier niet enkel foto's van zijn ganse leven en zijn sportieve resultaten maar ook een brief van Lode Craeybeckx, burgemeester van Antwerpen destijds, en een uitnodiging van het koninklijk paleis voor een partijtje biljart met koning Boudewijn. Helemaal onderaan vind je nog een uitgebreid artikel over zijn leven en biljartcarrière.
 
Voor meer informatie zie ook op volgende link: 
 


 
Fotocollage van het leven van René van baby tot oudere man. De foto van René als baby is gedateerd op januari 1922.
 
Afbeelding invoegen
 
De foto met de boot onderaan is getrokken in Kopenhagen.  René werkte nauw samen met de Deense biljartbond.  Op de foto met de bloemen is René gezeten tussen zijn moeder links en vrouw rechts (zijn 1ste vrouw Maria Venessoen).
 
Afbeelding invoegen
 
René op bezoek te Laken bij koning Boudewijn met Raymond Ceulemans en vermoedelijk Leo Corin.  Foto's van de Europabeker met de kopman van onze eerste ploeg BC De Deken 1, Flor Waumans, en nog een foto van de Europabeker met René als levensgenieter.
 
Afbeelding invoegen
 
De sportieve resultaten van René, een stencil gevonden tussen zijn foto's
 
Afbeelding invoegen 
 
Brief van de toenmalige burgemeester van Antwerpen, Lode Craeybeckx, in 1953 naar aanleiding van de verloren finalepartij van het WK driebanden georganiseerd in de stadsfeestzaal en gewonnen met 1 punt verschil door de Argentijn Enrique Navarra.  De brief luidt als volgt : " De Heer Vingerhoets. Waarde Vingerhoets, Ik heb, in de finale, de wedstrijd gevolgd. Ik houd eraan u persoonlijk te feliciteren. Ik heb u goed gevolgd, begrepen en gewaardeerd. Ik heb ook Navarra een lieve jongen gevonden. En een artist. Het is ons een eer, eervol te verliezen, zelfs als het toeval tegen ons was. U zeer genegen "handtekening L. Craeybeckx" burgemeester.

 
Afbeelding invoegen

 
Afbeelding invoegen
 
 
 
Uitnodiging, gedateerd 3 juli 1984, van het kabinet van de koning ten tijde van Koning Boudewijn voor een partijtje biljart op het Kasteel te Laken.
 
Afbeelding invoegen

 

Hieronder vind je het uitgebreide relaas van zijn leven en carrière zoals het werd opgetekend door Frans Clerck in het magazine "Sportfiguren van Heden", verschenen in januari 1955. Frans Clerck heeft deze uitgave gesigneerd voor Jan Peeters, ooit voorzitter van het Gewest Antwerpen voor de K.B.B.B.

Omslag


Pagina 1


Pagina 2 en 3


Pagina 4 en 5


Pagina 6 en 7


Pagina 8 en 9


Pagina 10 en 11


Pagina 12 en 13


Pagina 14 en 15


Pagina 16 en 17


Pagina 18 en 19


Pagina 20 en 21


Pagina 22 en 23


Pagina 24