Raymond Ceulemans - °1937

Hier alle exploten van Raymond Ceulemans opsommen zou een titanenwerk zijn waaraan ik me niet ga wagen.  Veel informatie is terug te vinden op het internet, zowel artikels als filmpjes.

Ceulemans werd geboren te Lier op 12 juli 1937. Raymond treedt nog steeds aan in de Belgische NIDM competitie in eerste afdeling samen met zonen Kurt en Koen en kleinzoon Bart. Wie Raymond nog aan het werk wil zien kan terecht in de biljartzaak Mr. 100 op de markt van Lier naast De Valk.  

Ceulemans veroverde 35 wereldtitels, 48 Europese titels en 61 Belgische titels (ik ga er mijn hand niet voor in het vuur steken dat er niet eentje ontbreekt).  In 1978 wordt hij tot Sportman van het jaar gekroond (ja, biljart is een sport), in 2001 wordt hij opgenomen in de Hall of Fame van de Billard Congress of America en in 2003 wordt hij tot Ridder verheven.


 


Rechtsboven een foto van en met dank aan Harry Van Nijlen :  Het team Ceulemans, hier nog met kleinzoon Peter.
Onderaan ook 2 prachtige foto's van de hand van Harry Van Nijlen van Bart Ceulemans (links) en Raymond (rechts).


 
Wie meer wil weten over leven en werken van Ceulemans moet zeker de boeken lezen van Ben de Graaf "Het Groene Rijk van Raymond Ceulemans" uitgegeven in 1982, nog op de kop te tikken op het internet, en "Raymond Ceulemans biljartfenomeen" van Wim Kleine uitgegeven in 2001, nog te koop in de boekhandel.  Uiteraard is het boek Mr. 100 van Ceulemans zelf uit 1979 ook een uitstekende bron van informatie. De heruitgave is beschikbaar in de meeste biljartwinkels.  


 


 


Foto rechts boven : de gelagzaal van de Vlaamse opera te Antwerpen waar de Boerinnekens speelden.   Foto rechts onder : Ogata, de tolk, Van Hassel, Camile Verbraeken en Ceulemans.

Onderaan de opdracht van Raymond in zijn boek Mr. 100 aan Clement, oud-wereldkampioen vrijspel, en Polleke Van Hassel.


 

Wie een mondje Duits verstaat zal allicht genieten van de recente televisiereportage op WDR aan het einde van het seizoen 2012-2013: http://www.wdr.de/tv/sport_inside/sendungsbeitraege/2013/0506/ceulemans.jsp

Foto boven van fotograaf Harry Van Nijlen : Vestimentaire ondersteuning door Angèle, Raymonds trouwste supporter.

Foto rechts : Prijsuitreiking Internationale Pentathlon van de "Boerinnekens".  Raymond heeft nog een televisie of 50 op zolder om over broodroosters en koffiezetapparaten maar te zwijgen.


 Ook vers van de pers: http://focus.knack.be/entertainment/varia/hoe-zou-het-nog-zijn-met/hoe-zou-het-nog-zijn-met-raymond-ceulemans/article-4000292787478.htm

Hieronder nog een pittig interview uit Humo van 20 mei 1976 n°1863 van Ceulemans met Dirk Luyten.  Raymond was toen 38 jaar jong.